AI ontwikkelt zelf betere AI dan programmeurs

Geavanceerde Google-software kan zelf met algoritmes kunstmatige intelligentie schrijven. Deze Artificial Intelligence herkent en scant objecten en mensen beter dan alle systemen die ooit door mensen zijn gemaakt.

Vorig jaar mei kondigden onderzoekers van Google Brain AutoML aan dat er een software voor AI aankwam die zelf in staat zou zijn om AI-software te schrijven. De meest recente versie van AutoML doet aan beeld-, persoons- en objectherkenning en doet dat beter dan de AI die door de onderzoekers zelf is ontwikkeld.

‘’Het leert, het bedenkt, het past aan, het creëert.’’

De onderzoekers hebben het programmeerwerk rond Machine Learning geautomatiseerd. Dit wordt ’reinforcement learning’ genoemd. Het systeem, wat ook wel NASNet of het ‘AI kind’ wordt genoemd, evalueert automatisch de data en verbetert continue de algoritmes. NASNet deed dit duizenden keren achter elkaar in een zeer korte tijd, iets wat voor een menselijke programmeur niet mogelijk is, of het zou ongeveer honderdduizend tot een miljoen keer langer duren.

‘’Geautomatiseerde processen en kunstmatige intelligentie hebben al een aantal banen vervangen. Programmeurs moeten behoedzaam zijn om zichzelf op termijn niet buitenspel te zetten.’’

Om niet in deze situatie terecht te komen of het in ieder geval zo lang mogelijk uit te stellen, zijn techgiganten het initiatief ‘Partnership on Artificial Intelligence to Benefit People and Society’ aangegaan. Dit initiatief is gericht op ethische implicaties van kunstmatige intelligentie. Het blijft de vraag of ethiek echt te bewaken is als wij de snelheid van AI-ontwikkeling niet meer kunnen bijhouden.

Eén ding kunnen wij zeker concluderen: het feit dat AI zelf AI kan schrijven betekend dat de mensheid niet langer kan blijven afwachten. Het is zaak vandaag na te gaan denken over hoe wij in de toekomst in symbiose met AI samen kunnen blijven leven.